Czerwony barszcz z uszkami na Wigilię

Czy wyobrażacie sobie wigilijną kolację bez czerwonego barszczu z uszkami? Na pewno nie... To, od niego w większości polskich domów rozpoczynamy kulinarne świętowanie. Aromatyczny, klarowny, o zapachu majeranku, grzybów i odrobiny czosnku... A do tego uszka z farszem kapuściano-grzybowym. Przywołuje nam niezapomniany smak z dzieciństwa, i kuchni naszych mam i babć. Spróbujmy go przygotować na Wigilię według tradycyjnego przepisu.


Składniki:

Barszcz:
woda – 1,5 l
buraki – 400 g
włoszczyzna – 200 g
suszone grzyby – 50 g
cebula – 50 g
kwas buraczany – 250-500 ml
liść laurowy – 1 szt.
czosnek – 1 ząbek
pieprz
sól
cukier

Farsz do uszek:
suszone grzyby – 60 g
czerstwa bułka – 30 g
bułka tarta – 20 g
cebula – 50 g
olej – 2 łyżki
pieprz
sól

Ciasto pierogowe:
mąka pszenna – 150 g + mąka do podsypywania
jajko, rozmiar L – 1 szt.
woda – 100 ml
sól


Przygotowanie:

Buraki dokładnie czyścimy ostrą stroną gąbki, zawijamy pojedynczo w folię i pieczemy około 45 minut w temperaturze 200°C. Grzyby namaczamy w wodzie minimum przez godzinę. Namoczone grzyby gotujemy na wolnym ogniu do miękkości w osolonej wodzie. Dodajemy obraną włoszczyznę, opaloną nad ogniem cebulę oraz przyprawy. Gdy warzywa się ugotują, przecedzamy wywar. Upieczone buraki wyciągamy z folii i przekładamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do bulionu i zagotowujemy. Do wywaru dodajemy drobno posiekany czosnek roztarty z solą, cukrem oraz kwasem buraczanym, chwilę mieszamy i przecedzamy barszcz przez drobne sito.

Grzyby dokładnie myjemy. Namaczamy przez kilka godzin, po czym gotujemy w niewielkiej ilości wody, aż prawie cały płyn odparuje (jeśli nie mamy suszonych grzybów, na odrobinie oleju dusimy 200 g posiekanych pieczarek). Pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na rozgrzanym oleju. Grzyby, cebulę oraz namoczoną i odciśniętą czerstwą bułkę mielemy w maszynce do mięsa. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy.

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól, jajko i ciepłą wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto pierogowe, cienko rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty o boku długości 3-4 cm. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę farszu, składamy po przekątnej na połowę i dokładnie zlepiamy brzegi. Sklejamy ze sobą dwa rogi podstawy trójkąta, formując uszka. Gotujemy w dużej ilości wrzącej, lekko osolonej wody. Wyciągamy łyżką cedzakową, przelewamy zimną wodą. Uszka podajemy z barszczem.







Źródło przepisu i foto: Kuchnia Lidla
kuchnialidla.pl/barszcz-z-uszkami



Autor: Edyta Pawlak
Data publikacji: 19-12-2017

KOMENTARZE

Nikt nie skomentował tej treści, bądź pierwszy.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Aby skomentowac treśc musisz byc zalogowany, zaloguj się lub załóż konto
 
 
Polityka prywatności
Uaktualniliśmy naszą politykę prywatności.
Twoja prywatność jest dla nas ważna, dlatego informujemy Cię o zmianach w naszej Polityce Prywatności. Aby informacje o sposobie przetwarzania Twoich danych osobowych były bardziej przejrzyste i czytelne, podzieliliśmy Politykę Prywatności na różne rozdziały. W każdym rozdziale szczegółowo opisujemy, które Twoje dane osobowe mamy i jak je przetwarzamy. Dodaliśmy też więcej informacji na temat Twoich praw – na przykład tego, jak uzyskać dostęp do swoich danych i jak powiadomić nas, abyśmy zaprzestali ich przetwarzania.

Naszą Politykę Prywatności możesz znaleźć na Glow.pl w dolnej zakładce "Polityka Prywatności". Jeśli masz jakiekolwiek pytania dotyczące Twoich danych osobowych lub chcesz się dowiedzieć, jak uzyskać dostęp do swoich danych osobowych lub je usunąć, napisz na adres e-mail: robert.krupinski@glow.pl

Zapoznaj się z Polityką Prywatności