Czerwony barszcz z uszkami na Wigilię

Czy wyobrażacie sobie wigilijną kolację bez czerwonego barszczu z uszkami? Na pewno nie... To, od niego w większości polskich domów rozpoczynamy kulinarne świętowanie. Aromatyczny, klarowny, o zapachu majeranku, grzybów i odrobiny czosnku... A do tego uszka z farszem kapuściano-grzybowym. Przywołuje nam niezapomniany smak z dzieciństwa, i kuchni naszych mam i babć. Spróbujmy go przygotować na Wigilię według tradycyjnego przepisu.


Składniki:

Barszcz:
woda – 1,5 l
buraki – 400 g
włoszczyzna – 200 g
suszone grzyby – 50 g
cebula – 50 g
kwas buraczany – 250-500 ml
liść laurowy – 1 szt.
czosnek – 1 ząbek
pieprz
sól
cukier

Farsz do uszek:
suszone grzyby – 60 g
czerstwa bułka – 30 g
bułka tarta – 20 g
cebula – 50 g
olej – 2 łyżki
pieprz
sól

Ciasto pierogowe:
mąka pszenna – 150 g + mąka do podsypywania
jajko, rozmiar L – 1 szt.
woda – 100 ml
sól


Przygotowanie:

Buraki dokładnie czyścimy ostrą stroną gąbki, zawijamy pojedynczo w folię i pieczemy około 45 minut w temperaturze 200°C. Grzyby namaczamy w wodzie minimum przez godzinę. Namoczone grzyby gotujemy na wolnym ogniu do miękkości w osolonej wodzie. Dodajemy obraną włoszczyznę, opaloną nad ogniem cebulę oraz przyprawy. Gdy warzywa się ugotują, przecedzamy wywar. Upieczone buraki wyciągamy z folii i przekładamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do bulionu i zagotowujemy. Do wywaru dodajemy drobno posiekany czosnek roztarty z solą, cukrem oraz kwasem buraczanym, chwilę mieszamy i przecedzamy barszcz przez drobne sito.

Grzyby dokładnie myjemy. Namaczamy przez kilka godzin, po czym gotujemy w niewielkiej ilości wody, aż prawie cały płyn odparuje (jeśli nie mamy suszonych grzybów, na odrobinie oleju dusimy 200 g posiekanych pieczarek). Pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na rozgrzanym oleju. Grzyby, cebulę oraz namoczoną i odciśniętą czerstwą bułkę mielemy w maszynce do mięsa. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy.

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól, jajko i ciepłą wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto pierogowe, cienko rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty o boku długości 3-4 cm. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę farszu, składamy po przekątnej na połowę i dokładnie zlepiamy brzegi. Sklejamy ze sobą dwa rogi podstawy trójkąta, formując uszka. Gotujemy w dużej ilości wrzącej, lekko osolonej wody. Wyciągamy łyżką cedzakową, przelewamy zimną wodą. Uszka podajemy z barszczem.







Źródło przepisu i foto: Kuchnia Lidla
kuchnialidla.pl/barszcz-z-uszkami



Autor: Edyta Pawlak
Data publikacji: 19-12-2017

KOMENTARZE

Nikt nie skomentował tej treści, bądź pierwszy.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Aby skomentowac treśc musisz byc zalogowany, zaloguj się lub załóż konto