Kaczka w winie z suszonymi śliwkami i pieczonymi buraczkami

Kaczka czy gęś? Obie wyśmienite... My polecamy przepis na pyszną kaczkę, która przeniknęła aromatem suszonych śliwek i podana jest z pieczonymi buraczkami. Przepyszne danie na świąteczny obiad z rodziną. Jednak pamiętajmy, aby na jedną dorosłą osobę przeznaczyć jedną połówkę kaczki. A do niej buraczki zapieczone z czosnkiem i ziołami... Najlepiej do pieczenia posypać buraczki tymiankiem i oregano, a obok położyć kilka ząbków czosnku. Cóż może być lepszego? Podajmy do tego kieliszek czerwonego, wytrawnego wina, które jeszcze bardziej podkreśli smak potrawy.


Składniki:

Kaczka:

1 kaczka
1 butelka czerwonego wina wytrawnego
2 łyżki majeranku
150 g suszonych śliwek
6 liści laurowych
1 ząbek czosnku, pokrojony w plastry
1 mała łyżeczka przyprawy do piernika oraz niewielka ilość do pieczenia buraków
120 g masła
1 jabłko
1 łyżka miodu


Warzywa:

3 pietruszki (korzeń), obrane
2 marchewki, obrane
kilka gałązek świeżego tymianku
niewielka ilość oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
30 g masła
sól
pieprz
4 czerwone buraki, upieczone wcześniej w piekarniku
1 łyżka miodu


Przybory kuchenne:

2 naczynia żaroodporne
blender


Przygotowanie:

Do naczynia żaroodpornego przelewamy wino (niewielką ilość pozostawiamy do przesmażenia buraków), dodajemy majeranek, połowę przygotowanych suszonych śliwek – pokrojonych, liście laurowe, czosnek, małą łyżeczkę przyprawy do piernika i niewielką ilość miodu. Składniki marynaty mieszamy.
Z kaczki wykrawamy uda i piersi, układamy je w marynacie (mięsem do dołu) i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy kaczkę z lodówki. Mięso przekładamy do garnka o grubym dnie, zalewamy wywarem z wina dodajemy pozostałe suszone śliwki, masło i dusimy minimum 1,5 godz. na wolnym ogniu.
Z jabłka wykrawamy gniazdo nasienne. Kroimy jabłko na małe kawałki, wkładamy do garnka i rozgotowujemy je w winie.


Kaczka w winie - marchew i pietruszkę kroimy na mniejsze części

Marchew i pietruszkę kroimy na mniejsze części – marchew na grubsze plastry, pietruszkę na ćwiartki, a potem na ósemki. Dodajemy pokrojony czosnek i świeży tymianek. Przekładamy do naczynia żaroodpornego z odrobiną wody. Marynujemy w oliwie z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy masło. Mieszamy, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 35-40 minut.


Kaczka w winie - sałatka buraczana

Upieczone w folii buraki kroimy na mniejsze części (na grube kawałki). Na patelnię dajemy 1 łyżkę miodu. Gdy miód zacznie się karmelizować, dodajemy świeży tymianek, szczyptę przyprawy do piernika, dolewamy pozostałą ilość wina. Redukujemy do konsystencji syropu, a następnie dodajemy buraczki.
Kaczkę wyjmujemy na deskę. Do rondelka przekładamy ugotowane jabłka, dolewamy przez sitko część sosu, w którym gotowała się kaczka (kaczkę wkładamy z powrotem do naczynia, w którym się dusiła, aby nie straciła temperatury). Jabłka z sosem zagotowujemy, następnie miksujemy za pomocą blendera.

Na talerz wykładamy warzywa, na nich układamy buraki, na burakach kaczkę, całość polewamy sosem jabłkowym.


Źródło przepisu i foto: Kuchnia Lidla
https://kuchnialidla.pl/kaczka-w-winie-z-suszonymi-sliwkami-i-pieczonymi-buraczkami



Autor: Edyta Pawlak
Data publikacji: 22-12-2017

KOMENTARZE

Nikt nie skomentował tej treści, bądź pierwszy.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Aby skomentowac treśc musisz byc zalogowany, zaloguj się lub załóż konto