Karp duszony w kiszonej kapuście

Raz w roku musi pojawić się w każdym domu. Najczęściej podawany jest na wigilijnej kolacji. Jedni za nim przepadają, inni jedzą tylko dla tradycji. Większość przygotowuje go bardzo tradycyjnie, czyli na gorąco prosto z patelni lub na zimno w galarecie. Do mniej tradycyjnych należy duszenie karpia, a do tego w kiszonej kapuście... Warto wypróbować ten przepis i odkryć karpia zupełnie w nowej odsłonie.


Składniki:

5 g suszonej kolendry
3-4 łyżki suszonego majeranku
100 g masła
800 g filetów z karpia (2 płaty)
1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę
3 ząbki czosnku (2 posiekane, 1 rozgnieciony)
3 g ziela angielskiego
250 g kiszonej kapusty, surowej, odciśniętej z soku, pokrojonej na mniejsze części
3 liście laurowe
70 g suszonych śliwek, każda pokrojona na 4 części
skórka z 1/3 cytryny
sól
biały pieprz
olej rzepakowy
natka pietruszki do dekoracji


Przygotowanie:

Płaty karpia pozbawiamy ości i oczyszczamy za pomocą noża. Ości i skrawki wrzucamy do zimnej wody razem z 1 liściem laurowym i 3-4 ziarnami ziela angielskiego, gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut od momentu zagotowania.
Potrawę możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możemy ją przygotować dzień przed podaniem.

Oczyszczone płaty karpia kroimy na mniejsze kawałki. Posiekane 2 ząbki czosnku, majeranek (ok. 2 łyżek) i sól ucieramy za pomocą noża. Tak przygotowaną marynatą nacieramy połowę oczyszczonych kawałków karpia od strony wewnętrznej. Zamarynowane kawałki składamy razem z tymi niezamarynowanymi. Odstawiamy na mniej więcej 10 minut.

Rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni, do oleju dodajemy około 50 g zmrożonego masła. Następnie na patelnię dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, szczyptę majeranku (1/2 łyżki) i ziarna kolendry. Mieszamy.

Gdy masło całkowicie się rozpuści, dodajemy pokrojoną cebulę, rozgnieciony czosnek i smażymy do zeszklenia, następnie dodajemy pokrojoną kiszoną kapustę. Po mniej więcej 3 minutach zalewamy całość niewielką ilością wywaru rybnego. Wszystko dusimy do momentu, aż kapusta będzie na wpół ugotowana.

Do kapusty dodajemy skórkę startą z 1/3 cytryny. Całość mieszamy. Do kapusty dodajemy dość dużą ilość białego pieprzu, niewielką ilość soli, dość dużą ilość majeranku i ponownie 50 g masła. Znowu podlewamy wywarem rybnym (możemy jeszcze doprawić kilkoma ziarnami kolendry – wg uznania). W ostatniej fazie gotowania dodajemy pokrojone śliwki, następnie wyłączamy ogień pod patelnią i całość mieszamy.

Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy część kapusty ze śliwkami i podlewamy niewielką ilością sosu z patelni. Kawałki ryby kładziemy na kapuście, skórą do góry, całość przykrywamy kolejną warstwą kapusty ze śliwkami. Pozostałe kawałki karpia kładziemy na kapustę. Całość polewamy olejem rzepakowym i wkładamy do piekarnika (180°C – termoobieg) na mniej więcej 15 minut.

Po 15 minutach wyjmujemy danie z piekarnika i dekorujemy natką pietruszki.








Źródło przepisu i foto: Kuchnia Lidla
kuchnialidla.pl/karp-duszony-w-kiszonej-kapuscie



Autor: Edyta Pawlak
Data publikacji: 18-12-2017

KOMENTARZE

Nikt nie skomentował tej treści, bądź pierwszy.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Aby skomentowac treśc musisz byc zalogowany, zaloguj się lub załóż konto
 
 
Polityka prywatności
Uaktualniliśmy naszą politykę prywatności.
Twoja prywatność jest dla nas ważna, dlatego informujemy Cię o zmianach w naszej Polityce Prywatności. Aby informacje o sposobie przetwarzania Twoich danych osobowych były bardziej przejrzyste i czytelne, podzieliliśmy Politykę Prywatności na różne rozdziały. W każdym rozdziale szczegółowo opisujemy, które Twoje dane osobowe mamy i jak je przetwarzamy. Dodaliśmy też więcej informacji na temat Twoich praw – na przykład tego, jak uzyskać dostęp do swoich danych i jak powiadomić nas, abyśmy zaprzestali ich przetwarzania.

Naszą Politykę Prywatności możesz znaleźć na Glow.pl w dolnej zakładce "Polityka Prywatności". Jeśli masz jakiekolwiek pytania dotyczące Twoich danych osobowych lub chcesz się dowiedzieć, jak uzyskać dostęp do swoich danych osobowych lub je usunąć, napisz na adres e-mail: robert.krupinski@glow.pl

Zapoznaj się z Polityką Prywatności