Karp duszony w kiszonej kapuście

Raz w roku musi pojawić się w każdym domu. Najczęściej podawany jest na wigilijnej kolacji. Jedni za nim przepadają, inni jedzą tylko dla tradycji. Większość przygotowuje go bardzo tradycyjnie, czyli na gorąco prosto z patelni lub na zimno w galarecie. Do mniej tradycyjnych należy duszenie karpia, a do tego w kiszonej kapuście... Warto wypróbować ten przepis i odkryć karpia zupełnie w nowej odsłonie.


Składniki:

5 g suszonej kolendry
3-4 łyżki suszonego majeranku
100 g masła
800 g filetów z karpia (2 płaty)
1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę
3 ząbki czosnku (2 posiekane, 1 rozgnieciony)
3 g ziela angielskiego
250 g kiszonej kapusty, surowej, odciśniętej z soku, pokrojonej na mniejsze części
3 liście laurowe
70 g suszonych śliwek, każda pokrojona na 4 części
skórka z 1/3 cytryny
sól
biały pieprz
olej rzepakowy
natka pietruszki do dekoracji


Przygotowanie:

Płaty karpia pozbawiamy ości i oczyszczamy za pomocą noża. Ości i skrawki wrzucamy do zimnej wody razem z 1 liściem laurowym i 3-4 ziarnami ziela angielskiego, gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut od momentu zagotowania.
Potrawę możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możemy ją przygotować dzień przed podaniem.

Oczyszczone płaty karpia kroimy na mniejsze kawałki. Posiekane 2 ząbki czosnku, majeranek (ok. 2 łyżek) i sól ucieramy za pomocą noża. Tak przygotowaną marynatą nacieramy połowę oczyszczonych kawałków karpia od strony wewnętrznej. Zamarynowane kawałki składamy razem z tymi niezamarynowanymi. Odstawiamy na mniej więcej 10 minut.

Rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni, do oleju dodajemy około 50 g zmrożonego masła. Następnie na patelnię dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, szczyptę majeranku (1/2 łyżki) i ziarna kolendry. Mieszamy.

Gdy masło całkowicie się rozpuści, dodajemy pokrojoną cebulę, rozgnieciony czosnek i smażymy do zeszklenia, następnie dodajemy pokrojoną kiszoną kapustę. Po mniej więcej 3 minutach zalewamy całość niewielką ilością wywaru rybnego. Wszystko dusimy do momentu, aż kapusta będzie na wpół ugotowana.

Do kapusty dodajemy skórkę startą z 1/3 cytryny. Całość mieszamy. Do kapusty dodajemy dość dużą ilość białego pieprzu, niewielką ilość soli, dość dużą ilość majeranku i ponownie 50 g masła. Znowu podlewamy wywarem rybnym (możemy jeszcze doprawić kilkoma ziarnami kolendry – wg uznania). W ostatniej fazie gotowania dodajemy pokrojone śliwki, następnie wyłączamy ogień pod patelnią i całość mieszamy.

Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy część kapusty ze śliwkami i podlewamy niewielką ilością sosu z patelni. Kawałki ryby kładziemy na kapuście, skórą do góry, całość przykrywamy kolejną warstwą kapusty ze śliwkami. Pozostałe kawałki karpia kładziemy na kapustę. Całość polewamy olejem rzepakowym i wkładamy do piekarnika (180°C – termoobieg) na mniej więcej 15 minut.

Po 15 minutach wyjmujemy danie z piekarnika i dekorujemy natką pietruszki.








Źródło przepisu i foto: Kuchnia Lidla
kuchnialidla.pl/karp-duszony-w-kiszonej-kapuscie



Autor: Edyta Pawlak
Data publikacji: 18-12-2017

KOMENTARZE

Nikt nie skomentował tej treści, bądź pierwszy.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Aby skomentowac treśc musisz byc zalogowany, zaloguj się lub załóż konto