Kulinarne inspiracje z Bonduelle

<
Gallery image
>
Kulinarne inspiracje z Bonduelle 1
<
Kulinarne inspiracje z Bonduelle 1Kulinarne inspiracje z Bonduelle 2Kulinarne inspiracje z Bonduelle 3Kulinarne inspiracje z Bonduelle 4Kulinarne inspiracje z Bonduelle 5Kulinarne inspiracje z Bonduelle 6Kulinarne inspiracje z Bonduelle 7Kulinarne inspiracje z Bonduelle 8Kulinarne inspiracje z Bonduelle 9
 
>
 
 

Boże Narodzenie to czas jedyny w swoim rodzaju, także pod względem kulinarnym. Trudno wyobrazić sobie te święta bez wyjątkowych smaków i aromatów, stanowiących nieodłączny element spotkań w gronie najbliższych. Dlatego w te dni przygotowujemy dania, które zachwycą naszych gości walorami kulinarnymi, jak i efektowną prezentacją. Co zatem przyrządzić, by nadać tym świętom niezwykły smak? Bonduelle inspiruje do przygotowania pysznych i oryginalnych potraw, pełnych wartościowych warzyw.


To będą pyszne i zdrowe święta!

Boże Narodzenie to świetna okazja, by skorzystać z nowych, kulinarnych pomysłów i zaskoczyć gości wyjątkowym menu. Kulinarne tradycje tych świąt są niezwykle bogate, warto jednak wyjść poza nie i zaserwować bożonarodzeniowe klasyki w zupełnie nowej odsłonie. Co ważne, przygotowanie takich potraw nie wymaga ani nadzwyczajnych umiejętności, ani wiele czasu. Wystarczy skorzystać ze sprawdzonych receptur, a właśnie takie podsuwa nam Bonduelle. Są one również dobrym pomysłem na święta w warzywnym wydaniu. Kulinarne inspiracje Bonduelle są dowodem na to, że świąteczne dania oparte na składnikach pochodzenia roślinnego, mogą być zaskakująco pyszne i na pewno nie nudne.

Nie można zapomnieć o tym, że wyśmienity smak dań ma swoje źródło w najlepszej jakości składników, które jednocześnie wzbogacą je w cenne wartości odżywcze. Co jest ważne w przypadku warzyw mrożonych lub w puszkach, które często wykorzystujemy w bożonarodzeniowych potrawach? Oczywiście „czyste etykiety” i zawartość wyłącznie naturalnych składników. W asortymencie Bonduelle znajdziemy też jedyne na polskim rynku produkty bez pozostałości pestycydów – zarówno w puszkach (Groszek Tradycyjny, Kukurydza Złocista), jak i mrożone (Fasolka Szparagowa, Groszek Zielony).

Z wykorzystaniem warzyw Bonduelle przygotujemy znakomite dania świąteczne - od przystawek, poprzez zupy i dania główne, aż po deser. Z pewnością przypadną one do gustu zarówno tradycjonalistom, jak i tym, którzy poszukują zupełnie nowych wrażeń kulinarnych.


Sałatka świąteczna choinka z korzennymi grzankami

Składniki:
• 1 puszka Buraczków "Ugotowane na parze" Bonduelle
• 1 puszka Groszku tradycyjnego Bonduelle
• 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle
• 100 g czerwonej cebuli
• 70 ml oliwy EV
• 50 g szpinaku baby
• 20 ml octu winnego
• 20 ml syropu klonowego (opcjonalnie miodu)
• 4 kromki chleba tostowego
• 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika (bez cukru)
• ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
• sól i pieprz

Przygotowanie:
50 ml oliwy mieszamy z octem, syropem klonowym, pieprzem cayenne, solą i pieprzem. Energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej emulsji. Z chleba wycinamy niewielkie gwiazdki. Skrapiamy pozostałą oliwą i oprószamy przyprawą korzenną. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200℃ i opiekamy na złoty kolor. Szpinak i cebulę drobno siekamy. Buraczki, kukurydzę i groszek osączamy z zalewy i mieszamy z przygotowanym sosem. Dodajemy szpinak z cebulą i mieszamy. Wykładamy na półmisek w kształcie choinki i dekorujemy grzankami.


Krem z buraków i wiśni z fetą

Składniki:
• 1 puszka Buraczków "Ugotowane na parze" Bonduelle 425 ml
• 150 g wiśni bez pestek (mrożonych)
• 100 g marchwi
• 50 g pietruszki
• 50 g pora
• 1 ząbek czosnku
• 20 ml oliwy extra vergine
• 1 l bulionu
• 50 g fety
• sól
• pieprz
• liść laurowy
• gałązka tymianku
• 2-3 ziarna ziela angielskiego

Przygotowanie:
Warzywa kroimy na kawałki i podsmażamy na oliwie. Gdy zmiękną, dodajemy bulion, liść laurowy i ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 15 minut. Dodajemy wiśnie i buraczki i gotujemy 2-3 minuty. Gotową zupę miksujemy na krem i doprawiamy do smak solą i pieprzem. Podajemy z fetą.


Pieczona polędwiczka wieprzowa faszerowana kukurydzą, szpinakiem i serem

Składniki:
• 1 opakowanie Szpinaku siekanego w kulkach Bonduelle 450 g
• 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml
• 750 g polędwiczki wieprzowej
• 100 g żółtego sera
• 70 g masła
• 2 ząbki czosnku
• sól i pieprz

Przygotowanie:
Szpinak rozmrażamy i lekko odparowujemy. Dodajemy czosnek, 10 g masła i lekko przesmażamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z osączoną z zalewy kukurydzą. Polędwiczki rozcinamy ostrym nożem i oprószamy solą i pieprzem. Na płatach układamy ser. Na serze rozkładamy przygotowany szpinak z kukurydzą. Mięso rolujemy ściśle i spinamy igłami lub związujemy bawełnianą nicią. Mięso obkładamy masłem, oprószamy solą i pieprzem i pieczemy około 30 minut w 190℃. Czas pieczenia może się różnić w zależności od grubości roladek.


Ciasto kukurydziane z kremem cytrynowym

Składniki:
• 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml
• 125 g masła
• 150 g cukru
• 4 jajka
• 150 g mąki pszennej
• 500 ml śmietany kremówki 30-36%
• 300 g cytryn
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Kukurydzę miksujemy. W dużej misce ubijamy masło z 100g cukru na puch. Następnie dodajemy po jednym jajku nie przerywając ucierania. Dodajemy zmiksowaną kukurydzę i mąkę na przemian z 250 ml śmietanki. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do natłuszczonej foremki 20 cm x 30 cm i pieczemy w 180 stopniach C przez około 30 minut. Studzimy. Jedną cytrynę kroimy w plasterki i gotujemy w 50 g cukru i 100 ml wody do chwili, aż plasterki staną się szkliste. Studzimy. 250 ml kremówki ubijamy na sztywno. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i mieszamy. Kremem smarujemy ciasto i dekorujemy plasterkami cytryny z syropu.


Więcej przepisów na pyszne i zdrowe dania świąteczne znaleźć można na stronie www.warzywneinspiracje.pl


O marce Bonduelle

Marka Bonduelle istnieje od 160 lat. Misją firmy jest oferowanie konsumentom rozwiązań, opartych na składnikach roślinnych, w celu zwiększenia codziennego spożycia warzyw. Bonduelle jest obecne w Polsce od 28 lat. W naszym kraju działają dwie fabryki Bonduelle - w Ruchocicach i Gniewkowie. Firma współpracuje z ponad 200 polskimi rolnikami. Bonduelle to nr 1 na rynku warzyw apertyzowanych w Polsce oraz najbardziej rozpoznawalna marka warzyw apertyzowanych w Polsce. Grupa Bonduelle w swych działaniach szeroko realizuje strategię społecznej odpowiedzialności, m.in. w takich obszarach jak promowanie produktów lokalnych i sezonowych, ochrona różnorodności biologicznej, budowanie świadomości znaczenia zdrowej diety.



Autor: Redakcja
Data publikacji: 08-12-2021

KOMENTARZE

Nikt nie skomentował tej treści, bądź pierwszy.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Aby skomentowac treśc musisz byc zalogowany, zaloguj się lub załóż konto
 
 
Polityka prywatności
Uaktualniliśmy naszą politykę prywatności.
Twoja prywatność jest dla nas ważna, dlatego informujemy Cię o zmianach w naszej Polityce Prywatności. Aby informacje o sposobie przetwarzania Twoich danych osobowych były bardziej przejrzyste i czytelne, podzieliliśmy Politykę Prywatności na różne rozdziały. W każdym rozdziale szczegółowo opisujemy, które Twoje dane osobowe mamy i jak je przetwarzamy. Dodaliśmy też więcej informacji na temat Twoich praw – na przykład tego, jak uzyskać dostęp do swoich danych i jak powiadomić nas, abyśmy zaprzestali ich przetwarzania.

Naszą Politykę Prywatności możesz znaleźć na Glow.pl w dolnej zakładce "Polityka Prywatności". Jeśli masz jakiekolwiek pytania dotyczące Twoich danych osobowych lub chcesz się dowiedzieć, jak uzyskać dostęp do swoich danych osobowych lub je usunąć, napisz na adres e-mail: robert.krupinski@glow.pl

Zapoznaj się z Polityką Prywatności
BRAK ZGODY COOKIES