W czasie świąt ciasta królowały w każdym domu. Makowce, serniki z bakaliami czy inne słodkości może nie wszystkim się znudziły, ale na pewno wiele osób ucieka już od wszelkiego rodzaju wypieków. Szczególnie przed takim dniem jak Sylwester, kiedy to chcemy zmieścić się w nasze imprezowe kreacje. Ale jednak nie ma dobrej imprezy bez choćby czegoś małego i słodkiego. Na sylwestroy wieczór polecamy więc niewielką przekąskę w postaci kulek piernikowych z rumem i ananasem, które będą doskonałym dodatkiem do szampana czy wieczornego espresso.
Składniki:
- suszony ananas – 50 g
- sok z ananasa – 2-3 łyżki
- biały rum – 4 łyżki
- piernik – 180 g
- gorzka kuwertura – 120 g
- masło – 40 g
- czekolada gorzka – 50 g
Przygotuj:
Papilotki do pralinek
Krok 1: namaczamy ananasa
Ananasa kroimy na małe kawałki i mieszamy z sokiem i rumem. Moczymy pod przykryciem przez ok. 30 minut.
Krok 2: przygotowujemy masę piernikową
Piernik kruszymy na drobno i mieszamy z kawałkami ananasa. Kuwerturę siekamy i roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej. Mieszamy z piernikiem i ananasem. Wstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki.
Krok 3: formujemy kulki
Z masy formujemy kulki o wielkości trufli. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wiórki lekko rozgniatamy. Obtaczamy w nich kulki, które następnie umieszczamy w papilotkach do pralinek. Wstawiamy do lodówki do momentu podania.
Źródło przepisu i foto: Kuchnia Lidla
https://kuchnialidla.pl/kulki-piernikowe-z-rumem-i-ananasem