Kulki piernikowe z rumem i ananasem

Smak i zapach piernika jest nieodzownym elementem świąt Bożego Narodzenia. To najbardziej aromatyczne i pięknie pachnące ciasto, które przygotowujemy na święta - z korzennymi przyprawami i owocami, które do niego dodajemy. Ale można powiedzieć - ile gospodyń, tyle wersji piernika... Proponujemy go zrobić w nieco innej wersji. Piernikowe kulki nasączone rumem, z dodatkiem suszonego ananasa będą idealnym dodatkiem do świątecznej, poobiedniej kawy. A jak smakują? Sami się przekonajcie... Palce lizać!


Składniki:

suszony ananas – 50 g
sok z ananasa – 2-3 łyżki
biały rum – 4 łyżki
piernik – 180 g
gorzka kuwertura – 120 g
masło – 40 g
czekolada gorzka – 50 g


Przygotowanie:

Ananasa kroimy na małe kawałki i mieszamy z sokiem i rumem. Moczymy pod przykryciem przez ok. 30 minut.

Piernik kruszymy na drobno i mieszamy z kawałkami ananasa. Kuwerturę siekamy i roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej. Mieszamy z piernikiem i ananasem. Wstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki.

Z masy formujemy kulki o wielkości trufli. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wiórki lekko rozgniatamy. Obtaczamy w nich kulki, które następnie umieszczamy w papilotkach do pralinek. Wstawiamy do lodówki do momentu podania.








Źródło przepisu i foto: Kuchnia Lidla
https://kuchnialidla.pl/kulki-piernikowe-z-rumem-i-ananasem



Autor: Edyta Pawlak
Data publikacji: 21-12-2017

KOMENTARZE

Nikt nie skomentował tej treści, bądź pierwszy.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Aby skomentowac treśc musisz byc zalogowany, zaloguj się lub załóż konto