Papiloty z dorsza na świąteczny obiad

Święta bez ryb? To praktycznie niemożliwe... W każdym domu przyżądzamy je na wiele sposobów - smażone i podawane prosto z patelni, pieczone, wędzone, w galarecie lub różnych zalewach. Najpopularniejsze to karpie, pstrągi i łososie. Zapomniany w tym okresie jest dorsz, który jest pyszną i bardzo zdrową rybą, szczególnie ten pochodzący z północnych mórz. Polecamy przygotować go w wersji pieczonej w papilotach z dodatkiem warzyw.


Składniki:

filet z dorsza – 300 g
masło – 25 g
koper włoski – 30 g
śmietanka 30% – 250 ml
brokuł – 100 g
kalafior – 100 g
marchew – 60 g
natka pietruszki – 4 gałązki
cytryna
sól – 1 szczypta
pieprz – 1 szczypta


Przygotowanie:

Obraną marchew i koper włoski kroimy w cienkie paski. Smażymy na rozgrzanym maśle około 4 minut. Zalewamy śmietanką, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy. Gotujemy na niewielkim ogniu około 3 minut, aż sos zgęstnieje.

Brokuł i kalafior dzielimy na małe różyczki. Na dużym kawałku papieru do pieczenia układamy oczyszczonego, osuszonego dorsza i warzywa. Polewamy przygotowanym sosem śmietanowym.

Rybę z dodatkami zawijamy w papier do pieczenia, nadając mu kształt cukierka (papilot). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 10-12 minut.




Źródło przepisu i foto: Kuchnia Lidla
www.kuchnialidla.pl/papiloty-z-dorsza



Autor: Edyta Pawlak
Data publikacji: 26-12-2017

KOMENTARZE

Nikt nie skomentował tej treści, bądź pierwszy.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Aby skomentowac treśc musisz byc zalogowany, zaloguj się lub załóż konto