Sernik mascarpone z toffi i czekoladą na sylwestrową dmówkę

<
Gallery image
>
Sernik mascarpone z toffi i czekoladą 1
<
Sernik mascarpone z toffi i czekoladą 1Sernik mascarpone z toffi i czekoladą 2Sernik mascarpone z toffi i czekoladą 3
 
>
 
 

Zapraszacie w Sylwestra na "domówkę" przyjaciół i znajomych, i nie wiecie co podać na deser? Mamy dla Was super przepis na pyszny sernik z toffi i czekoladą, który zapewne zachwyci podniebienia zaproszonych gości. Wystarczy, że przed dzień kupisz wszystkie składniki, a w dzień imprezy połączysz je w jedną całość. To musi się udać!!! Zerknij jak przygotować ten słodki deser.


Składniki:

Spód:
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki masła

Masa:
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml kremówki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego

Karmel:
- 250 g mleka skondensowanego słodzonego (ugotowanego wcześniej)
- 1 łyżka masła
- 150 g orzeszków ziemnych niesolonych

Polewa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 250 ml kremówki 36%


Etapy przygotowania:

Etap 1

Dno tortownicy, o średnicy 20 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i wstawić na kilka minut do zamrażarki. Czekolady podzielić na cząstki i roztopić w kąpieli wodnej z masłem. Lekko przestudzić i wylać na dno torownicy. Przy pomocy szpatułki szybko i równomiernie rozprowadzić po dnie formy. Ponownie wstawić do zamrażarki aż czekolada zastygnie.

Etap 2

Kremówkę ubić mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy, odstawić. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, dodać ubitą kremówkę i połączyć. Gotową masę wyłożyć na czekoladowy spód. Na wierzch ułożyć orzeszki ziemne i lekko docisnąć. Całość wstawić do lodówki.

Etap 3

Ugotowane mleko skondensowane rozgrzać z masłem do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Całość wyłożyć na ciasto przykrywając orzeszki. Dobrze schłodzić.

Etap 4

Czekolady podzielić na cząstki i roztopić w kąpieli wodnej, w tym samym czasie, na małym ogniu podgrzewać kremówkę, cały czas mieszając. Śmietanę dodać do masy czekoladowej i szybko wymieszać do uzyskania gładkiego kremu. Masą czekoladową pokryć warstwę karmelu na cieście. Schłodzić w lodówce.





Źródło zdjęć: www.onet.pl



Autor: Redakcja
Data publikacji: 30-12-2016

KOMENTARZE

Nikt nie skomentował tej treści, bądź pierwszy.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Aby skomentowac treśc musisz byc zalogowany, zaloguj się lub załóż konto