Świąteczny sernik waniliowy ze skórką pomarańczową

Wszelkiego rodzaju słodkości i ciasta są nieodzownym elementem bożonarodzoniowego stołu. Królują na nim pierniki, makowce, keksy, ale nie może zabraknąć także sernika. Wypiekany jest na wiele sposobów, ale ten o smaku waniliowym z dodatkiem skórki pomarańczowej jest bardzo tradycyjny. Taki też Wam polecamy! Prosty i szybki w przygotowaniu... A jak smakuje? Wyśmienicie... Spójrzcie tylko na przepis, a szybko zabierzecie się za jego pieczenie. No i koniecznie zróbcie czekoladową polewę, która będzie tak zwaną "wisienką na torcie".


Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm)

Spód:
110 g mąki pszennej
100 g masła (zimnego)
35 g kakao
60 g cukru pudru
łyżka zimnej wody
łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masa serowa:
1 kg sera (zmielonego trzykrotnie, najlepiej gęstego)
szklanka cukru
5 jajek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
nasionka z 1 laski wanilii
200 ml śmietanki kremowej
1/4 szklanki skórki pomarańczowej, smażonej w cukrze

Polewa:
100 g czekolady gorzkiej
50 g śmietanki kremowej
100 g skórki, do posypania


Przygotowanie:

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Wszystkie składniki zemleć w malakserze lub wyrobić ręcznie do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Schłodzić w lodówce przez pół godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto i wylepić nim dno tortownicy. Nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Do piekarnika włożyć na najniższy poziom żaroodporne naczynie wypełnione wrzącą wodą. Ser z cukrem utrzeć rózgą na gładką masę, dodawać po jednym jajku, mieszając za każdym razem. Dodać resztę składników i energicznie wymieszać rózgą do połączenia. Na koniec wsypać skórkę pomarańczową i wymieszać delikatnie szpatułką. Wylać masę serową na gorący lub wystudzony spód i piec około 1 godziny 20 minut w temperaturze 170 stopni na środkowym poziomie, aż boki sernika zetną się, a środek nie będzie surowy. Wyjąć naczynie z wodą z piekarnika. Studzić w uchylonym piekarniku, następnie chłodzić przez noc w lodówce. Po schłodzeniu oddzielić delikatnie boki sernika od tortownicy i zdjąć obręcz.


Czekoladowa polewa

Rozpuścić na parze czekoladę ze śmietanką, wymieszać do otrzymania gładkiej masy. Lekko wystudzić, rozsmarować na wierzchu sernika. Posypać skórką pomarańczową.







Źródło przepisu i foto: Kuchnia Lidla
https://kuchnialidla.pl/swiateczny-sernik-waniliowy-ze-skorka-pomaranczowa-1



Autor: Edyta Pawlak
Data publikacji: 20-12-2017

KOMENTARZE

Nikt nie skomentował tej treści, bądź pierwszy.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Aby skomentowac treśc musisz byc zalogowany, zaloguj się lub załóż konto
 
 
Polityka prywatności
Uaktualniliśmy naszą politykę prywatności.
Twoja prywatność jest dla nas ważna, dlatego informujemy Cię o zmianach w naszej Polityce Prywatności. Aby informacje o sposobie przetwarzania Twoich danych osobowych były bardziej przejrzyste i czytelne, podzieliliśmy Politykę Prywatności na różne rozdziały. W każdym rozdziale szczegółowo opisujemy, które Twoje dane osobowe mamy i jak je przetwarzamy. Dodaliśmy też więcej informacji na temat Twoich praw – na przykład tego, jak uzyskać dostęp do swoich danych i jak powiadomić nas, abyśmy zaprzestali ich przetwarzania.

Naszą Politykę Prywatności możesz znaleźć na Glow.pl w dolnej zakładce "Polityka Prywatności". Jeśli masz jakiekolwiek pytania dotyczące Twoich danych osobowych lub chcesz się dowiedzieć, jak uzyskać dostęp do swoich danych osobowych lub je usunąć, napisz na adres e-mail: robert.krupinski@glow.pl

Zapoznaj się z Polityką Prywatności