Świąteczny sernik waniliowy ze skórką pomarańczową

Wszelkiego rodzaju słodkości i ciasta są nieodzownym elementem bożonarodzoniowego stołu. Królują na nim pierniki, makowce, keksy, ale nie może zabraknąć także sernika. Wypiekany jest na wiele sposobów, ale ten o smaku waniliowym z dodatkiem skórki pomarańczowej jest bardzo tradycyjny. Taki też Wam polecamy! Prosty i szybki w przygotowaniu... A jak smakuje? Wyśmienicie... Spójrzcie tylko na przepis, a szybko zabierzecie się za jego pieczenie. No i koniecznie zróbcie czekoladową polewę, która będzie tak zwaną "wisienką na torcie".


Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm)

Spód:
110 g mąki pszennej
100 g masła (zimnego)
35 g kakao
60 g cukru pudru
łyżka zimnej wody
łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masa serowa:
1 kg sera (zmielonego trzykrotnie, najlepiej gęstego)
szklanka cukru
5 jajek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
nasionka z 1 laski wanilii
200 ml śmietanki kremowej
1/4 szklanki skórki pomarańczowej, smażonej w cukrze

Polewa:
100 g czekolady gorzkiej
50 g śmietanki kremowej
100 g skórki, do posypania


Przygotowanie:

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Wszystkie składniki zemleć w malakserze lub wyrobić ręcznie do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Schłodzić w lodówce przez pół godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto i wylepić nim dno tortownicy. Nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Do piekarnika włożyć na najniższy poziom żaroodporne naczynie wypełnione wrzącą wodą. Ser z cukrem utrzeć rózgą na gładką masę, dodawać po jednym jajku, mieszając za każdym razem. Dodać resztę składników i energicznie wymieszać rózgą do połączenia. Na koniec wsypać skórkę pomarańczową i wymieszać delikatnie szpatułką. Wylać masę serową na gorący lub wystudzony spód i piec około 1 godziny 20 minut w temperaturze 170 stopni na środkowym poziomie, aż boki sernika zetną się, a środek nie będzie surowy. Wyjąć naczynie z wodą z piekarnika. Studzić w uchylonym piekarniku, następnie chłodzić przez noc w lodówce. Po schłodzeniu oddzielić delikatnie boki sernika od tortownicy i zdjąć obręcz.


Czekoladowa polewa

Rozpuścić na parze czekoladę ze śmietanką, wymieszać do otrzymania gładkiej masy. Lekko wystudzić, rozsmarować na wierzchu sernika. Posypać skórką pomarańczową.







Źródło przepisu i foto: Kuchnia Lidla
https://kuchnialidla.pl/swiateczny-sernik-waniliowy-ze-skorka-pomaranczowa-1



Autor: Edyta Pawlak
Data publikacji: 20-12-2017

KOMENTARZE

Nikt nie skomentował tej treści, bądź pierwszy.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Aby skomentowac treśc musisz byc zalogowany, zaloguj się lub załóż konto