Włoskie smaki na karnawał

<
Gallery image
>
Włoskie smaki na karnawał 1
<
Włoskie smaki na karnawał 1Włoskie smaki na karnawał 2
 
>
 
 

Karnawał we Włoszech to prawdziwe szaleństwo, bawią się zarówno dzieci, młodzi jak i dorośli a nawet starsi, nikt tu nie wstydzi się przebrać. Stroje obmyśla się już na kilka tygodni przed rozpoczęciem ucztowania. W niektórych miejscowościach powstały nawet tzw. miasteczka karnawałowe, gdzie przygotowania trwają przez cały rok (przygotowanie programu, dekoracji), gdzie też można poznać historię miejscowego karnawału i obejrzeć zdjęcia i pamiątki z poprzednich edycji.


W Polsce karnawałowe szaleństwa wyglądają nieco inaczej, ale zawsze towarzyszy im pyszne jedzenie na balach, domówkach czy spotkaniach towarzyskich. Dania z makaronu są na takie okazje wręcz niezastąpione!


Paccheri al pesce spada - Paccheri nadziewane miecznikiem

Czas przygotowania 30 min
Czas gotowania 15 min


Składniki dla 4 osób

- 36 szt makaronu Paccheri (gruba, krótka rurka, idealna do nadziewania)
- 450 g steku z miecznika
- 250 g pełnoziarnistego pieczywa
- 100 g cykorii
- Oliwa z oliwek Extra Vergine
- Natka pietruszki
- Majeranek, rozmaryn i bazylia
- Chilli, sól, pieprz
- Cirio pomidory bez skóry


Sposób przygotowania:

1. Ugotuj makaron w osolonym wrzątku, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź, rozłóż na tacy. Chleb pokrój w kostkę, podsmaż na oliwie dodaj majeranek i rozmaryn. Smaż przez ok. 2 min. na dużym ogniu, następnie zapiecz w piekarniku przez  kolejne 6 min. (180°C), na końcu zmiksuj w blenderze.
2. Na oliwie z oliwek podsmaż cykorię, dodaj posiekany czosnek, natkę, chilli, smaż przez 2 min. Rybę usmaż z obydwu stron, doprawiając solą.
3. Z ryby usuń skórę, pokrój na małe kawałki zmiksuj w blenedrze razem z z chlebem i cykorią. Nadziej makaron farszem.
4. Podsmaż posiekany czosnek na oliwie, dodaj pomidory Cirio, sól, pieprz, bazylię i majeranek. Gotuj przez 15 min. Faszerowane Paccheri podawaj na gorącym sosie.



Autor: Redakcja
Data publikacji: 05-02-2017

KOMENTARZE

Nikt nie skomentował tej treści, bądź pierwszy.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Aby skomentowac treśc musisz byc zalogowany, zaloguj się lub załóż konto