Zupa-krem z zielonego groszku - troszkę wiosny jesienią

<
Gallery image
>
Zupa-krem z zielonego groszku 1
<
Zupa-krem z zielonego groszku 1Zupa-krem z zielonego groszku 2Zupa-krem z zielonego groszku 3Zupa-krem z zielonego groszku 4Zupa-krem z zielonego groszku 5
 
>
 
 

Trochę wiosny w środku jesieni? Czemu nie. Kiedy pogoda nie rozpieszcza idealnie sprawdzi się zupa-krem z zielonego groszku. Zdrowa, pożywna, a do tego ten energetyzujący kolor... Zielony!!! To danie, które możesz podać przez cały rok. W sezonie skorzystaj ze świeżego groszku, natomiast zimową porą sięgnij po paczkę mrożonych warzyw. A warto wprowadzić groszek do swojego menu. To niepozorne warzywo ma wiele dobroczynnych właściwości – zawiera mnóstwo witamin i minerałów oraz jest cennym źródłem błonnika.


Czas przygotowania: 50-60 minut


Składniki:

Z podanych składników przygotujesz 4 porcje zupy

- 500 g zielonego groszku (świeży lub mrożony)
- 1,5 l wody
- 2 małe marchewki
- 1/4 selera
- pietruszka
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
- 1 mały por
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypiorek i bazylia do dekoracji
- sól, pieprz do smaku


Wykonanie:

1. Przygotuj bulion.  Do garnka dodaj oczyszczoną włoszczyznę – marchewkę, seler, pietruszkę. Wlej wodę i zagotuj. Garnek przykryj pokrywką (pozostaw lekko uchyloną). Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut – do miękkości warzyw.

2. Cebulę obierz, por i szczypiorek z dymki umyj, wszystko posiekaj i wrzuć na patelnię na rozgrzaną oliwę.

3. Zielony groszek i bazylię opłucz i dodaj do podsmażonych warzyw.

4. Czosnek obierz, rozgnieć za pomocą praski i dodaj do pozostałych składników. Całość podsmaż przez około 10 minut na wolnym ogniu.

5. Warzywa połącz z bulionem i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

6. Przy pomocy blendera zmiksuj zupę na aksamitny krem. Podawaj z groszkiem ptysiowym udekorowaną listkami bazylii.



Autor: Robert Krupiński
Data publikacji: 14-10-2017

KOMENTARZE

Nikt nie skomentował tej treści, bądź pierwszy.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Aby skomentowac treśc musisz byc zalogowany, zaloguj się lub załóż konto