Sezon na truskawki właśnie się zaczyna - 3 powody, dla których warto je jeść

Sezon na truskawki właśnie się zaczyna. Oto trzy powody, dla których warto jeść truskawki. Owoce te doskonale wpływają na zdrowie, urodę oraz są niskokaloryczne - mogą się nimi delektować również osoby na diecie. Szukajmy nowych połączeń smakowych - truskawki można jeść na śniadanie, do obiadu i na kolację.


3 powody, dla których warto jeść truskawki

Gdy tylko w sklepach i na targowiskach pojawiają się truskawki, od razu sięgamy po sprawdzone przepisy: jedni dodają je do deserów i sałatek, inni jedzą bez żadnych dodatków. Warto wykorzystać sezon i zajadać się nimi codziennie. Tym bardziej, że mają doskonały wpływ na zdrowie i urodę, a ponadto są niskokaloryczne – mogą się nimi delektować również osoby na diecie.

Truskawki zawierają bardzo dużo witaminy C. Już 100 gramów tych owoców zapewnia dobową dawkę tej witaminy. Polecane są osobom, które cierpią na niedobory żelaza – witamina C ułatwia jego wchłanianie.

Mają rewelacyjny wpływ na skórę dzięki zawartości witamin A i E oraz witamin z grupy B. Wykazują również działanie antyoksydacyjne, odżywcze i regeneracyjne. Dodatkowo pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie wzroku.

Truskawki można jeść w każdych ilościach, ponieważ mają niski indeks glikemiczny (40) – ich spożywanie nie powoduje gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi. Są niskokaloryczne (35kcal/100g), dlatego osoby na diecie odchudzającej również mogą z czystym sumieniem po nie sięgać.


Sezon na truskawki nie jest długi, dlatego warto go wykorzystać. - Szukajmy nowych połączeń smakowych – zachęca Ewa Wagner, redaktor naczelna miesięcznika "Kuchnia".
W najnowszym numerze znajdziecie przepisy na chłodnik truskawkowy z awokado, sernik z truskawkami i różowym pieprzem oraz niesamowitego łososia z truskawkami – dodaje.

W czerwcowym numerze magazynu "Kuchnia" dostępnym w kioskach od 23 maja br. czytelnicy znajdą także:
• ciasto francuskie – z malinami, kremem lawendowym lub agrestem,
• młode ziemniaki – pieczone, grillowane i w sałatce,
• chłodniki – szybkie i łatwe potrawy na upały,
• podróże – 50 gatunków bananów z Ugandy, najlepsza marokańska jagnięcina

A ponadto kontynuacja konkursu "Gotuj z Kuchnią", w którym co miesiąc można wygrać artykuły gospodarstwa domowego SMEG, a po 12 miesiącach powalczyć o atrakcyjną nagrodę główną: wielofunkcyjny robot kuchenny SMEG.

Magazyn Kuchnia to poradnik dla smakoszy i poszukiwaczy kulinarnych inspiracji, ale również dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem. Każdy numer to garść ciekawych informacji na temat sezonowych produktów oraz przepisy sprawdzone przez redakcję, zarówno dla początkujących, jak i bardziej zaawansowanych miłośników smacznego jedzenia. „Magazyn Kuchnia” to również cykl reportaży z podróży kulinarnych, felietony znanych autorów oraz artykuły o ludziach z pasją.


Zdjęcie: Robert Krupiński / Glow.pl



Autor: Robert Krupiński
Data publikacji: 17-05-2017

KOMENTARZE

Nikt nie skomentował tej treści, bądź pierwszy.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Aby skomentowac treśc musisz byc zalogowany, zaloguj się lub załóż konto