Tarta na spodzie jaglanym ze szparagami

<
Gallery image
>
Tarta na spodzie jaglanym ze szparagami 1
<
Tarta na spodzie jaglanym ze szparagami 1Tarta na spodzie jaglanym ze szparagami 2Tarta na spodzie jaglanym ze szparagami 3Tarta na spodzie jaglanym ze szparagami 4Tarta na spodzie jaglanym ze szparagami 5
 
>
 
 

Wiosna daje nam szereg możliwości, by zdrowo komponować codzienną dietę. Pierwsze, długo wyczekiwane, młode warzywa cenimy za świeży smak, chrupkość, wartości odżywcze. Dla wielu osób wiosennym hitem kulinarnym są bez wątpienia szparagi. Warto z nich korzystać w sezonie, nie tylko ze względu na walory smakowe. Szparagi mają wiele substancji odżywczych, są niskokaloryczne, a można je przyrządzić na mnóstwo sposobów. Dla wegan, miłośników kuchni roślinnej i wszystkich, którzy przywiązują wagę do wartościowej diety, znakomitą propozycją będzie tarta na jaglanym spodzie, z dodatkiem aromatycznego czosnku niedźwiedziego i pysznym farszem przyrządzonym z wykorzystaniem napoju roślinnego Sante Organic.


Wiosną stawiamy na lekkie dania, pyszne, a jednocześnie pożywne i wartościowe. Przede wszystkim, wykorzystujmy sezonowe warzywa i zioła, które połączone ze jakościowymi, roślinnymi produktami, takimi jak kasza, orzechy, nasiona, napoje roślinne – stworzą znakomitą kompozycję smaku i zdrowia.  


Pyszna, wegańska tarta ze szparagami - lekko, zdrowo i sezonowo

Na lunch czy kolację świetną propozycją będzie tarta ze szparagami na spodzie jaglanym. To propozycja w pełni wegańska, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim smakoszom i tym, którzy dbają o zdrowy styl życia. Bazą do przygotowania idealnie kruchego spodu jest tu kasza jaglana Sante. Otrzymywana z ziaren prosa, jest produktem o niskim stopniu przetworzenia. Zawiera cenne składniki odżywcze, takie jak witaminy z grupy B, kwas foliowy i składniki mineralne: miedź, cynk, żelazo, fosfor, magnez. Kolejnym składnikiem spodu jaglanego jest niekiedy niedoceniany sezam. Ziarna sezamu Sante dostarczają błonnika, witamin z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, witaminy B6), niacyny, kwasu foliowego i składników mineralnych, takich jak: potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk i miedź. Warto wiedzieć, że ziarna sezamu doceniano już w starożytności, nazywano je nawet „przyprawą bogów”. Dobrze więc korzystać z nich na co dzień – sezam Sante świetnie pasuje do potraw przyrządzanych na słono, jak i na słodko. W kruchym spodzie tarty ukryty jest jeszcze jeden wartościowy składnik – Siemię lniane Sante. Te małe ziarna lnu pospolitego, nie bez powodu są zaliczane do kategorii tzw. supefoods, czyli żywności o szczególnie cennych właściwościach zdrowotnych. Na jego wartości odżywcze składa się obecność m.in. błonnika, potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i wapnia.

Do przygotowania tej wyśmienitej tarty w wersji wegańskiej nieodzowny będzie też napój sojowy z wapniem Sante Organic. Wyróżnia go certyfikat BIO, co oznacza, iż produkt nie zawiera pestycydów, do upraw składników nie są stosowane nawozy sztuczne, a składniki nie są genetycznie modyfikowane. To produkt o czystym składzie, bogaty w wysokiej jakości białko roślinne i wzbogacony w wapń. Doskonały do picia, jako dodatek do kawy czy herbaty, składnik koktajli i wielu dań. W zestawieniu z zielonymi szparagami, czosnkiem niedźwiedzim, szczyptą cytrynowego pieprzu i sezamem tworzy wyborny farsz do tarty.


Tarta na spodzie jaglanym ze szparagami -przepis

Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 8

Składniki:

Na spód:
300 g ugotowanej kaszy jaglanej Sante
2 łyżki oleju kokosowego + do wysmarowania formy
1 łyżeczka kurkumy
1⁄2 łyżeczki soli Sante
2 łyżki sezamu Sante
1 łyżka siemienia lnianego Sante

Farsz:
200 g zielonych szparagów
garść świeżego czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie szpinaku)
200 ml napoju sojowego Organic Sante z Wapniem
40 g mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki soli Sante
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
1 łyżka drożdży nieaktywnych
1 łyżeczka sezamu Sante do posypania
1 łyżeczka płatków migdałowych Sante do posypania


Przygotowanie:

Kaszę mieszamy z przyprawami, sezamem, siemieniem lnianym i olejem kokosowym. Wyrabiamy za pomocą ręki. Formę ceramiczną o średnicy 26 cm smarujemy olejem i wylepiamy jaglaną masą, brzegi wyrównujemy. Podpiekamy 10 minut w 180°C. Odcinamy zdrewniałe końcówki od szparagów. Mieszamy dokładnie napój sojowy z mąką ziemniaczaną, pieprzem cytrynowym, drożdżami nieaktywnymi i solą. Wylewamy na podpieczony spód, układamy szparagi jeden obok drugiego, posypujemy posiekanym czosnkiem niedźwiedzim, sezamem i płatkami migdałów. Pieczemy 25-30 minut w 180°C aż masa sojowa się zetnie.

Produkty Sante są dostępne w dużych sieciach handlowych, dobrych supermarketach oraz sklepie internetowym https://sklep.sante.pl/

Ceny:
Kasza jaglana Sante 350 g / 3,49 zł
Sezam Sante 300 g / 7,69 zł
Siemię lniane Sante 400 g / 3,4 zł
Napój sojowy z wapniem 1 l / 7,99 zł



Autor: Redakcja
Data publikacji: 26-04-2021

KOMENTARZE

Nikt nie skomentował tej treści, bądź pierwszy.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Aby skomentowac treśc musisz byc zalogowany, zaloguj się lub załóż konto
 
 
Polityka prywatności
Uaktualniliśmy naszą politykę prywatności.
Twoja prywatność jest dla nas ważna, dlatego informujemy Cię o zmianach w naszej Polityce Prywatności. Aby informacje o sposobie przetwarzania Twoich danych osobowych były bardziej przejrzyste i czytelne, podzieliliśmy Politykę Prywatności na różne rozdziały. W każdym rozdziale szczegółowo opisujemy, które Twoje dane osobowe mamy i jak je przetwarzamy. Dodaliśmy też więcej informacji na temat Twoich praw – na przykład tego, jak uzyskać dostęp do swoich danych i jak powiadomić nas, abyśmy zaprzestali ich przetwarzania.

Naszą Politykę Prywatności możesz znaleźć na Glow.pl w dolnej zakładce "Polityka Prywatności". Jeśli masz jakiekolwiek pytania dotyczące Twoich danych osobowych lub chcesz się dowiedzieć, jak uzyskać dostęp do swoich danych osobowych lub je usunąć, napisz na adres e-mail: robert.krupinski@glow.pl

Zapoznaj się z Polityką Prywatności