Siemens zaprasza do świata kawowych rytuałów

<
Gallery image
>
Siemens zaprasza do świata kawowych rytuałów 1
<
Siemens zaprasza do świata kawowych rytuałów 1Siemens zaprasza do świata kawowych rytuałów 2Siemens zaprasza do świata kawowych rytuałów 3Siemens zaprasza do świata kawowych rytuałów 4Siemens zaprasza do świata kawowych rytuałów 5Siemens zaprasza do świata kawowych rytuałów 6Siemens zaprasza do świata kawowych rytuałów 7Siemens zaprasza do świata kawowych rytuałów 8Siemens zaprasza do świata kawowych rytuałów 9Siemens zaprasza do świata kawowych rytuałów 10Siemens zaprasza do świata kawowych rytuałów 11Siemens zaprasza do świata kawowych rytuałów 12Siemens zaprasza do świata kawowych rytuałów 13
 
>
 
 

Picie kawy to niezwykły rytuał, który mówi wiele o kulturze i charakterze danego kraju. Polacy lubią popijać ją o poranku lub po południu, wspólnie z przyjaciółmi. Kawa ma jednak niejedno imię. W światowych metropoliach często łapana jest w drodze do pracy, podczas gdy w bardziej tradycyjnych kulturach jej serwowanie ma charakter ceremonii. Marka Siemens wraz z ekspertami postanowiła odkryć kawowe sekrety, zapraszając w podróż po krajach świata.


Kawa po wietnamsku, etiopsku, a może... z cytryną? Teraz wszystko jest możliwe!

Kawa inaczej smakuje w Azji, w Afryce, czy w Europie. Inaczej, ale równie pysznie. W Wietnamie, kraju będącym drugim największym eksporterem kawy na świecie, bardzo często serwowana jest tzw. kawa po wietnamsku, czyli z lodem i skondensowanym mlekiem. Bardziej niecodziennej wersji można spróbować w Hanoi, gdzie w wielu kawiarniach podawana jest z… jajkiem.

Okazuje się, że niebanalna kawa parzona jest również w Etiopii, w której często pije się ją z solą i masłem. - „Podczas wizyty w etiopskim domu powinno się wypić minimum trzy czarki kawy, której parzeniem mogą się zajmować wyłącznie kobiety” – mówi Przemek Kossakowski, podróżnik. - „Jest to oznaka dobrego wychowania. Dodatkowo, do kawy często serwuje się przekąski zwane bunnakela, czyli kulki robione ze zmielonej kawy, mleka, tłuszczu i różnych dodatków” – dodaje Kossakowski.

Ważną rolę kawa odgrywa w Jordanii, gdzie plemiona beduińskie po dziś dzień przyrządzają ją w tradycyjny sposób. W rezultacie powstaje mikstura znana jako khamìr, co jest synonimem gościnności i bogactwa oferowanego gościom podczas jaha, ceremonii parzenia kawy. W trakcie tej ceremonii odbywają się trzy degustacje będące symbolami gościnności, powitania i szczęścia. To właśnie w Jordanii gospodarz pije kawę jako pierwszy, aby sprawdzić, czy została odpowiednio zaparzona.

Zaskakujące kawowe rytuały spotkać można jednak również dużo bliżej – w Europie. Intrygujące może być nawet tak dobrze znane włoskie espresso. Okazuje się bowiem, że wciąż nie wiemy o nim wszystkiego. - "Im bardziej na północ Włoch podróżujemy, tym espresso staje się dłuższe" – mówi Uri Wollner, właściciel kawiarni i sklepu z kawą – Cophi. - "W Neapolu robi się ristretto, które ma konsystencję zbliżoną do syropu, a w Ticino espresso ma już prawie 40 ml. Co ciekawe, w Rzymie często podaje się je z plasterkiem cytryny" – dodaje Wollner.

Mimo dużej egzotyki rytuały i kawy z najdalszych zakątków globu mogą teraz zostać samodzielnie odtworzone w domu. Wszystko dzięki nowym ekspresom z linii EQ.500 – TQ507R02, TQ507R03 oraz TQ505R09, które sprawią, że każda kuchnia zamieni się w ulubioną kawiarnię z dowolnego kraju świata.

Najnowsze ekspresy charakteryzuje wysoka intuicyjność, którą zawdzięczają interaktywnemu wyświetlaczowi wyboru kawy coffeeSelect Display z dotykowym panelem sterowania. Dzięki funkcji oneTouch po naciśnięciu jednego przycisku z łatwością można zaparzyć ulubioną kawę, m.in. espresso, cappuccino, americano oraz flat white. Opcja oneTouch DoubleCup pozwala natomiast przygotować dwie porcje mlecznej kawy jednocześnie.

Nowe ekspresy z linii EQ.500 z łatwością pozwolą przenieść się do kawiarni z dowolnego zakątka świata. Funkcja aromaDoubleShot zapewnia bardziej intensywny aromat kawy, a młynek ceramiczny ceramDrive, umożliwiający wielostopniową regulację zmielenia kawy oraz trójstopniowa regulacja temperatury pozwalają na zaparzenie ulubionej kawy w wybrany przez nas sposób.

Marka Siemens zadbała także o proste utrzymywanie higieny urządzeń. Automatyczny system czyszczenia parą autoMilk Clean włącza się po każdym przygotowaniu kawy mlecznej. System calc'nClean zapewnia natomiast w pełni automatyczne odkamienianie i czyszczenie.

Linia EQ.500 to również wyjątkowy design. Model TQ507R02 jest pierwszym ekspresem w portfolio marki w kolorze białym, podczas gdy w pozostałych dwóch urządzeniach dominuje połączenie czerni i srebra. Wyrazem dbałości o najdrobniejszy detal jest także podświetlany dystrybutor kawy.



Autor: Edyta Pawlak
Data publikacji: 19-10-2019

KOMENTARZE

Nikt nie skomentował tej treści, bądź pierwszy.

DODAJ NOWY KOMENTARZ

Aby skomentowac treśc musisz byc zalogowany, zaloguj się lub załóż konto
 
 
Polityka prywatności
Uaktualniliśmy naszą politykę prywatności.
Twoja prywatność jest dla nas ważna, dlatego informujemy Cię o zmianach w naszej Polityce Prywatności. Aby informacje o sposobie przetwarzania Twoich danych osobowych były bardziej przejrzyste i czytelne, podzieliliśmy Politykę Prywatności na różne rozdziały. W każdym rozdziale szczegółowo opisujemy, które Twoje dane osobowe mamy i jak je przetwarzamy. Dodaliśmy też więcej informacji na temat Twoich praw – na przykład tego, jak uzyskać dostęp do swoich danych i jak powiadomić nas, abyśmy zaprzestali ich przetwarzania.

Naszą Politykę Prywatności możesz znaleźć na Glow.pl w dolnej zakładce "Polityka Prywatności". Jeśli masz jakiekolwiek pytania dotyczące Twoich danych osobowych lub chcesz się dowiedzieć, jak uzyskać dostęp do swoich danych osobowych lub je usunąć, napisz na adres e-mail: robert.krupinski@glow.pl

Zapoznaj się z Polityką Prywatności
BRAK ZGODY COOKIES